Kauhavan Wisan suunnistusjaosto

OHJEET RATAMESTAREILLE

Ohjeet ratamestareille 2021

Lähi- ja omatoimirastit

SuunnistustarvikkeetKuntorastit jatkuvat lähirasteilla & omatoimirasteilla 17.5.alkaen

 • Lähirastit vain maanantaisin, jolloin iltarastivaunu paikalla
  • Lähtöaika klo 17.00-19.00 välisenä aikana maastoon
  • Emit-leimasimet, rastiliput ja koodit maastossa > leimasimet kerätään maanantain jälkeen pois maastosta
  • Lähtijöiden nimet kerätään paperilistaan ennen maastoon lähtöä ja maalissa
  • Rastireitin nauha kerätään perjantaina pois maastosta
   HUOM! Katajamäen autokatoksesta voi noutaa lähirasteille kartat, jotka on omassa kirjekuoressa. Lokerikoissa olevat kartat on tarkoitettu omatoimirasteilla kävijöille. Kirjekuori on noudettavissa su iltana myöhään. Varmista asia tarvittaessa Teemu Hautalalta (050 598 4094 tai teemu.hautala [ ] seinajoki.fi)
 • Omatoimirastit maanantaista lauantaihin
  • Maastossa ei leimasimia lainkaan tiistaista lähtien
  • Rastiliput ja koodit maastossa lauantaihin asti > sunnuntaina voi kerätä pois

Rastilippuja riittää kaksille iltarasteille, joten ed. järjestäjien ei tarvitse kiirehtiä rastilippujen hakemista pois maastosta. Rastiliput, rastikoodit ja emit-leimasimet ovat Katajamäen autokatoksessa osoitteessa Peräläntie 155.

Päivitetty kalenteri (3.5.21) Linkki Kanta-Kauhavan kalenteriin

Seuraa koronatiedotetta seuran etusivulta ja ryhmäsi viestintäkanavista.

Kartat & radat

Kartta- ja tulostusvastaava: Teemu Hautala (050 598 4094 tai teemu.hautala [ ] seinajoki.fi)

Ole yhteydessä karttoihin liittyvissä asioissa.

Osa ratamestareista on piirrättänyt radat heillä ja toimintaa jatketaan edelleen samalla tavalla. Tässä vaiheessa suositeltavin tapa on toimittaa karttapohjat sähköisesti Teemulle. Jatkossa voi toimia normaaliin tapaan: sähköisesti tai paperisena. Riittävän ajoissa tehdyllä maaston tiedustelulla on mahdollista saada kasvillisuuspäivitykset tulostetulle kartalle.

Ratojen pituudet:

 • A-rata (yli 4 km, suunnistuksellisesti vaativin)
 • B-rata (3-4 km, helpohko)
 • C-rata (2-3 km, helppo)
 • RR- ja TR-radat maaston mukaan.

Ratojen tulee olla tasapainoisia siten, että suunnistuksellisesti haastava rata on myös fyysisesti raskaampi. C-radan tulisi olla erityisen helppo 13.9. jälkeen pidettävillä kuntorasteilla. koska RR- ja TR-ratoja ei enää pidetä silloin Radoilla pitäisi pystyä etenemään pääosin polkuja ja kuviorajoja pitkin.

Ratojen suunnittelussa voi käyttää hyväksi Kansalaisen karttapaikan matkamittaus ominaisuutta. Ks. linkki

Suunnittele radat ajoissa ja toimita yhdyshenkilöille.

Ratoja suunniteltaessa on hyvä muistaa ”kuntorastinäkökulma”,  jos maasto on kulkukelpoisuudeltaan selvästi tavanomaista vaativampi tai siellä on paljon vaikeakulkuisia hakkuualueita tai vihreällä merkittyjä tiheiköitä, maastojen radat olisi tehtävä ohjepituuksien alarajalle. Tällöin olisi vältettävä tai jätettävä kokonaan pois radoilta vaikeakulkuisimmat maastokohdat.

Radoista saa mielenkiintoisempia käyttämällä eripituisia ratavälejä. Myös teräviä kulmia on vältettävä. Siinä tulo ja lähtö rastille tapahtuvat samaa reittiä. Rasteja ei saa sijoittaa niin, että rastiväliviiva leikkaa toista rastiympyrää.

Tarvikkeet & välineet

Kuntorasteilla tarvittava materiaali on iltarastirastivaunussa. Vaunu on on varastoituna Työpaja Junkin pihamaalla katoksessa. Vaunussa on maskeja, kerttakäyttöhansikkaita ja käsidesiä. Käytä itse maskia vaunussa ja laita käsidesiä tarjolle myös suunnistajille.

UUTTA! Vaunuun on lisätty kartoille omat lokerot, josta kävijät ottavat omatoimisesti kartan ja ilmoittautuvat luukulla lähtijäksi. Toisella puolen on RR- ja TR-kartat sekä toisella puolen muut kartat.

Toistaiseksi rastikoodit, rastiliput & emit-leimasimet ovat Katajamäen autokatoksessa, jonne ne myös palautetaan.

Leimasimien numerot: 140, 141, 142, 144, 145, 146, 147,  150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170 & RR1-RR6. Leimasimia ollaan hankkimassa lisää puuttuvien tilalle.

Karttavarasto muuttuu todennäköisesti Nahkalan koululle, mutta siitä tiedotetaan myöhemmin paremmin. Sieltä saa täydennystä vaunuun. Tietokone kiertää ratamestarilistan mukaan eli sen saa noudettua aina edelliseltä kuntorastipitäjältä.

Ohjelmien ohjeet:

 • Sähköpostiin toimitettu ohjeet jokaiselle ratamestarille (Purple Pen – & Condes-ohjeet).
 • Radanteko-ohjelmaksi suositellaan ensisijaisesti aikuisten ja RR-ratojen piirtämiseen: Condes (http://www.condes.net).
 • Toinen ohjelma ratojen piirtämiseen on Purple Pen (http://purplepen.golde.org/default.htm)

Tulospalveluohjelma & tulokset

Iltarastien ohjelmaan tulossa muutoksia. Testaamme EResults Lite –ohjelman uudempaa versiota. Samalla ohjelma päivittäisi automaattisesti tulokset Rastilippu-palveluun ja järjestäjän ei tarvitsi toimittaa kuin Aviisi-lehteen tulokset.

Voit tutustua toisen seuran ohjeeseen. Ks. linkki

Tulokset julkaistaan Aviisi-lehdessä. Ne lähetetään lehdistömuodossa (ks. tulospalveluohje) sähköpostilla: toimitus@lakeudenaviisi.fi

Maksut:

 • Tutustu iltarastimaksuihin kuntorastit-sivuilla.
 • Iltarastitulot pankkiin tilille FI 2447441020013802 ja viitteeksi ”Iltarastit pp.kk.vvvv”.

Opasta ja auta tarvittaessa sekä huolehdi jokainen osallistuja pois metsästä!