Kauhavan Wisan suunnistusjaosto

POROKALLION KESKIMATKA 2022

Valvojan lausunto

Porokallion keskimatka Kauhavalla 5.6.2022

Alahärmän Kisan ja Kahavan Wisan nyt järjestämä kansallinen keskimatkan kilpailu käydään aivan uudessa ennen käyttämättömässä Porokallion maastossa. Yhdet iltarastit on viime syksynä pidetty heti kartan valmistumisen jälkeen.

Maasto
Maasto sijaitsee Lakia Jukolan 2024 lähimaastossa Susivuoren maaston vieressä. Tuo Susivuori on varmaan monelle tuttu. Jos näitä maastoja vertaa niin kilpailumaastossa ei ole aivan yhtä paljon yhtenäisiä avokallioalueita, on enemmän kiviä ja ehkä vähän enemmän suota mutta hyvää kalliopohjaa löytyy myös tältä alueelta.

Kauhavan seudun maastoille tyypillistä pitkää suopursua esiintyy, mutta selvästi vähemmän kuin muissa seudun maastoissa. Kaikenkaikkiaan juoksukelpoisuus on hyvä, suotkin pienin varauksin. Maasto on hyvin pienipiirteistä ja pääosin tasaista, mutta korkeuserojakin on, enimmillään n. 15-20 m.

Kartta
Olen tehnyt kartan maastotyön ja piirtämisen tukeutuen kuvausohjeisiin. Suuri haaste oli maaston pienipiirteisyys ja kivikoiden kuvaus. Olen pyrkinyt yleistämään ja kuvaamaan sen mikä selvästi ympäristöstä erottuu. Kivien kuvauksessa on kaikki kiviin liittyvät symbolit käytössä, matalimmat kivikot on kuvattu kuutiomallisella symbolilla erotuksena kuviorajan symbolista. Avokallioina on kuvattu myös joitain jäkäläpeitteisiä kallioita. Pitkää suopursua kasvavia alueita ei ole kuvattu erikseen.

Rastit/radat
Aikuisten radat ovat maasto on pienipiirteisyyden vuoksi haastavat. Kannattaa rytmittää juoksuvauhtinsa maaston mukaan ja pienipiirteisillä alueilla yrittää pysyä kartalla suurten kohteiden avulla. Ratamestari on onnistunut hyvin maaston parhaiden alueiden käytössä ja saanut keskimatkojen ratoihin myös pitkiä rastivälejä.

Nuorten radat tukeutuvat polkuihin ja aukkojen reunoihin ja rastit ovat selkeissä rastin lähiympäristöä hallitsevissa kohteissa ja näkyvät usein myös hyvin rastille tulosuunnassa. Radat ylittävät loppuosassaan nuoren taimikkoalueen, joka on juoksupohjaltaan epätasainen metsänistutuksen valmistelun jäljiltä. Tällä alueella kannattaa edetä hiukan varovammin. Alue on kuvattu hidastavan maapohjan symbolilla.

Hyvää kilpailuonnea kaikille!

Voitto Erkinheimo, kilpailunvalvoja | Kortesjärven Järvi-Veikot